Kuala Lumpur | Isnin – Sabtu | 9am – 6pm

3 Cara Pantas Menjaga Kerusi Roda dirumah

Anda bergantung pada kerusi roda elektrik anda setiap hari, jadi dengan mengekalkannya secara berkala akan memastikan kerusi roda elektrik anda tetap berjalan lancar untuk tahun-tahun akan datang. Ikuti petua penyelenggaraan ini untuk mengurangkan kos perkhidmatan dan mengelakkan ketidakselesaan ketika menunggu pembaikan selesai.
Minta bantuan penjaga anda terutamanya jika anda tidak dapat berdiri tegak ketika proses pemeriksaan dan pembersihan.

  • Pembersihan Kerusi Roda Elektrik Harian
    Sangat penting bahawa semua bahagian kerusi roda perlu dibasuh setiap hari dengan pembersih semburan atau baldi air sabun suam apabila anda selesai menggunakan kerusi roda elektrik anda setiap hari. Kekotoran dan simpanan makanan yang tertumpah boleh menyebabkan mekanisme kerusi roda anda cepat habis. Pembersihan ini tidak akan lama jika dilakukan setiap hari. Sebaik sahaja anda mencuci kerusi, gunakan semula dengan kain segar yang dibasahi hanya dengan air, kemudian keringkan semuanya dengan tuala kering. Periksa semua ruang kecil untuk kelembapan.
  • Pastikan Kerusi Roda Elektrik Anda Kering
    Hakisan boleh berlaku setiap kali kerusi roda anda terkena unsur-unsur, jadi pastikan kerusi roda elektrik anda kering selepas setiap jalan keluar. Berhati-hati dengan mengeringkan komponen elektrik seperti pengawal dan wayar dengan baik. Walaupun yang terbaik adalah tidak menggunakan kerusi roda elektrik semasa hujan atau salji, kadang-kadang perlu dilakukan. Sekiranya anda mesti menggunakan kerusi anda ketika hujan atau salji, Jabatan Kesihatan dan Keluarga Wisconsin mengesyorkan membungkus beg plastik jernih di atas panel kawalan kuasa untuk melindunginya dari unsur-unsur.

  • Penyelenggaraan Tayar Kerusi Roda Elektrik
    Pastikan tayar anda melambung pada tahap tekanan yang tertera pada tayar atau disenaraikan dalam manual operasi. Kekurangan inflasi boleh menyebabkan kerusi roda elektrik anda goyah atau berpusing ke satu sisi semasa anda mahu memandu lurus. Tayar yang terlalu tinggi atau kurang masuk boleh memakai tidak rata dan kemungkinan tidak tahan lama. Tayar tanpa tiub popular di banyak model kerusi roda elektrik. Daripada tiub dalaman, mereka menggunakan sealant yang melapisi dinding tayar bahagian dalam. Ini membantu mengelakkan flat. Sekiranya anda menggunakan tayar tanpa tiub di kerusi roda elektrik anda, mengekalkan tekanan udara yang betul adalah mustahak. Tekanan tayar yang terlalu rendah boleh menyebabkan flat pinch di mana dinding tayar mencubit pada pelek roda.

X
%d bloggers like this: