Kuala Lumpur | Isnin – Sabtu | 9am – 6pm

Panduan Ringkas Memilih & Membeli Kerusi Roda Elektrik

Kerusi roda elektrik adalah kerusi roda bertenaga bateri yang dapat membantu dan memudahkan pengguna yang kurang upaya untuk bergerak. Kerusi roda elektrik dapat digerakkan dengan menggunakan pengawal “controller” yang terletak di tempat yang mudah dicapai di tempat duduk. Kerusi roda ini mudah digunakan dan tidak ditolak roda secara manual. Dengan kerusi roda elektrik, mereka yang menghadapi kesukaran untuk berjalan akan berpeluang menghabiskan lebih banyak masa di luar rumah tanpa membebankan penjaga mereka

Kerana terdapat begitu pelbagai jenis kerusi roda elektrik di pasaran, sangat sukar untuk menentukan kerusi roda elektrik mana yang paling sesuai dengan gaya hidup anda. Dalam panduan ini, kami akan membincangkan beberapa petua untuk memilih kerusi roda elektrik terbaik, serta cara menggunakannya.

Cara Memilih Kerusi Roda Elektrik Terbaik
Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda titik beratkan semasa memilih untuk membeli kerusi roda elektrik:

 1. Pengawal (Controller) :
  Jenis pengawal yang anda perlukan bergantung pada keadaan fizikal pengguna, jumlah pergerakan, dan kekuatan yang pengguna miliki. Jenis kawalan kerusi roda kuasa yang paling biasa mempuyai kayu bedik, suis, papan kekunci, sistem kawalan jari dan banyak lagi.
 2. Saiz :
  Kerusi roda elektrik biasanya dapat menampung berat pesakit dari
  150kg-180kg. Sekiranya pengguna adalah kanak-kanak, anda perlu membeli kerusi roda elektrik khas untuk kanak-kanak.
 3. Kapasiti bateri :
  Kapasiti bateri akan berbeza secara signifikan antara model.
  Anda pasti ingin memilih model dengan jangka hayat bateri yang panjang, terutamanya jika anda akan menggunakan kerusi roda bermotor anda untuk bergerak diluar rumah.
 4. Tayar :
  Periksa sama ada tayar penggerak terletak di bahagian depan, tengah atau belakang dan kemudian pilih roda yang sesuai dengan keperluan anda. Kerusi pacuan roda depan sangat sesuai untuk kegunaan berat, sementara kerusi pacuan roda tengah dianggap paling mudah dikendalikan. Kerusi pacuan roda belakang membolehkan kelajuan lebih tinggi.

Cara Menggunakan Kerusi Roda Bermotor

Anda akan diajar cara untuk menggunakan kerusi roda elektrik oleh doktor. Mereka akan mengajar anda bagaimana menggerakkan kerusi roda elektrik ke pelagai arah. Berikut adalah beberapa tips berguna yang perlu diingat.

 1. Matikan kuasa:
  Anda selalu perlu mematikan kawalan semasa kerusi tidak digunakan. Atas sebab keselamatan, penting juga untuk mematikan kuasa setiap kali anda mengisi semula bateri.
 2. Pastikan bateri sentiasa penuh:
  Pastikan bateri kerusi roda sentiasa dicas. Kami mengesyorkan supaya pengguna mengelakkan mengecas bateri ketika waktu tidur kerana untuk menjaga kesihatan bateri untuk jangka masa panjang.
 3. Seperti semua bekalan perubatan, pastikan anda meminta sebarang arahan lebih lanjut yang berkaitan dengan keadaan anda dengan juruteknik perubatan anda.

Kelebihan dan Kekurangan menggunakan Kerusi Roda Elektrik

KELEBIHANKEKURANGAN
Bergerak hanya dengan satu sentuhanPenyelenggaraan berterusan diperlukan
Pelbagai pilihan tempat dudukPengecasan bateri biasa diperlukan
Keupayaan untuk melalui jalan yang sukar
Terdapat pelbagai jenis roda
Terdapat pelbagai jenis roda
Mempunyai jenis kerusi roda elektrik yang lebih ringan

X
%d bloggers like this: