Kuala Lumpur | Isnin – Sabtu | 9am – 6pm

Keupayaan Membantu Pengguna Kerusi Roda Elektrik

Oleh kerana penyakit, kemalangan dan sebab-sebab lain, banyak orang terpaksa bergantung pada kerusi roda untuk bergerak. Dengan keadaan pengguna kerusi roda yang kurang upaya mereka mesti bergantung pada bantuan ahli keluarga mereka dalam proses untuk naik dan turun dari kerusi roda elektrik.
Jadi hari ini, kami kongsikan kepada anda bagaimana membantu pengguna kerusi roda elektrik untuk naik dan turun dari kerusi roda elektrik mereka.

Tips untuk membantu pengguna kerusi roda elektrik menaiki kerusi roda mereka:

  1. Pertama, periksa keadaan kerusi roda dan pastikan kerusi roda dalam keadaan baik. Tarik brek parkir kerusi roda elektrik untuk memastikan kerusi roda dalam keadaan stabil dan tidak bergerak.
  2. Letakkan pedal dan bengkokkan kaki orang dengan pergerakan terhad, dan kemudian pusing ke kerusi roda. Kemudian gunakan satu tangan untuk menyokong punggungnya dan tangan yang lain untuk menyokong ketiaknya untuk membantunya duduk.
  3. Pisahkan kaki anda, pegang kaki anda dengan kuat, letakkan tangan orang yang perlu diangkat ke posisi bahu, pegang kedua-dua belah ketiaknya dengan kedua tangan, perlahan-lahan mengangkatnya, perlahan-lahan membalikkan badan, dan kemudian menolongnya untuk bergerak ke kerusi roda untuk duduk.
  4. Sesuaikan pedal kaki, letakkan kaki pengguna kerusi roda di pedal kaki, sesuaikan kedudukan duduknya, dan buat mereka merasa selesa. Akhir sekali, jangan lupa untuk mengikat tali pinggang keledar mereka.

Cara untuk membantu pengguna kerusi roda elektrik turun dari kerusi roda elektrik mereka:

  1. Tarik pedal brek untuk memastikan kerusi roda elektrik tidak bergerak.
  2. Angkat tangan pengguna ke bahu anda, sokong kedua-dua bahu mereka untuk membantu mereka bangun.
  3. Pusing pelahan-lahan dan bergerak ke arah katil. Duduk kan mereka dan perlahan-lahan baringkan mereka dalam keadaan selesa.

X
%d bloggers like this: