Kuala Lumpur | Isnin – Sabtu | 9am – 6pm

Kelebihan Penggunaan Bateri Lithium untuk Kerusi Roda Elektrik

Seiring dengan pembangunan teknologi yang semakin pesat, kerusi roda elektrik juga menjadi sangat mudah untuk dibawa kemana sahaja. Kebanyakkan pengguna kerusi roda elektrik sangat mengesyorkan kerusi roda elektrik yang menggunakan bateri Lithium berbanding bateri Lead-Acid. Namun, sejauh manakah ketahanan pengguna bateri Lithium untuk penggunaan kerusi roda elektrik?

Berbanding dengan bateri Lead-Acid, bateri Lithium lebih ringan dan mudah dibawa kemana sahaja. Dalam pada itu, bateri Lithium mudah dibawa kemana sahaja kerana berat bateri ini sekitar 20kg sahaja.

Disamping itu, ramai sudah sedia maklum bateri untuk kerusi roda elektrik perlu di charge dan masa untuk mengecas tidak melebihi 6jam bergantung kepada kapasiti bateri. Kebergunaan bateri bergantung kepada kitaran semasa bateri dicharge dan tidak dicharge. Kebergunaan bateri Lead-Acid semasa penuh dalam 300-500, dan bateri Lithrium sekitar 800. Oleh itu, kebergunaan bateri Lithrium lebih lama boleh diguna berbanding dengan bateri Lead-Acid. Ini juga merupakan sebab utama harga bateri Lithrium lebih mahal daripada bateri Lead-Acid walaupun mempunyai kapasiti yang sama.

Kebergunaan jarak bateri Lithrium bergantung pada motor power, output power dan kapasiti bateri.

X
%d bloggers like this: